marți, 22 aprilie 2014

Depunerea de calcar in centralele termice

La Centralele moderne
este necesar ca urmatoarele trei conditii sa fie indeplinite si mentinute pe deplin in timp, pentru a proteja centrala de zgomote si de consumuri excesive de combustibil.
  1. ·         absenta totala a oricarei depuneri indiferent de ce tip ar fi ea;
  2. ·         viteza mare sau buna a apei in interiorul schimbatorului ;
  3. ·         evitarea ca bulele de aer sa ajunga in centrala.

Conditiile locale ale apei
·         - au un rol important si in mod deosebit partile solide compuse din calcar si cate din ele sunt dizolvate in apa furnizata. Este mai degraba incorect sa se presupuna ca aceste conditii ale apei cu duritate medie sau mare, pot fi ignorate atunci cand se discuta despre instalatia centralizata de incalzire, chiar daca apa primei incarcari nu a mai fost niciodata evacuata si inlocuita.

·         Depunerile de calcar devin in mod proportional mai deranjante odata cu schimbarile pe care le poate suferi apa prin completarile sale. Toate centralele atrag si depun impuritati de calcar, care sunt prezente in apa sistemului, facand astfel ca aceasta din urma sa devina mai dulce. (Toate acestea nu are cine stie ce beneficiu pentru instalatie, avand in vedere ca apa dulce este mai coroziva decat cea dura). Substanta care in general este numita „calcar” deseori este constituita in cea mai mare parte din carbonat de calciu (calcar) si intr-o cantitate mica din sulfat de calciu (ghips). Proprietatile izolante ale calcarului si ale ghipsului pot varia. Straturi subtiri pot determina cresteri ale temperaturii metalului din centrala si pierderi de eficienta in procente. Este interesant de sesizat ca sunt disponibile tehnologii capabile sa permita reducerea consumurilor de combustibil, la un pret care poate atinge doar o fractiune din castigurile realizabile prin mentinerea centralei curata..

Primele depuneri de cruste - se formeaza daca viteza apei va fi redusa  intr-o zona in care apa este dura si in timpul probei initiale de pornire a noii instalatii. Cu toate ca precipitarea calcarului incepe, in mod normal, atunci cand temperatura ajunge pe la 60°C si creste odata cu cresterea temperaturii apei, s-a demonstrat ca sedimentarea calcarului poate incepe si la o temperatura mai mica, pe la 40°C, pur si simplu pentru ca la viteza mica a apei, temperaturile metalului din centrala pot depasi punctul de fierbere al apei. Crescand viteza in mod corespunzator, se va intarzia procesul de sedimentare, dar nu va fi evitat.

„„Coroziunea apare atunci cand un metal rafinat revine la starea lui naturala de minereu. Coroziunea in instalatiile cu apa are loc atunci cand doua metale avand potentiale electrochimice diferite sunt in contact direct sau sunt imersate intr-un lichid conductor de electricitate cum este  apa.


luni, 7 aprilie 2014