joi, 8 ianuarie 2015

Centrala in condensatie



       REGULI DE BAZA PENTRU INSTALAREA CAZANELOR IN CONDENSATIE

Instalarea unui cazan in condensatie nu difera semnificativ de cea a unui cazan clasic.Mai jos sunt prezentate regulile de baza pentru buna functionare si valorificarea principiului condensatiei.
Pentru a beneficia din plin de functionarea in regim de condensatie, temperatura apei de retur trebuie sa fie cat mai mica posibil.

1. Corpurile de incalzire vor fi de joasa temperatura : radiatoare de joasa temperatura sau pardoseli radiante.
Pentru a beneficia de functionarea in condensatie pe toata durata anului, corpurile de incalzire se dimensioneaza pentru o temperatura de retur mai mica de 60 °C.

2. Se va evita folosirea oricaror dispozitive care determina reincalzirea apei de retur la intrarea in cazan; nu se vor utiliza: vane de amestec cu 4 cai (recurgeti la vane cu 3cai daca este nevoie); robinete termostatice cu 3 cai pe radiatoare.

3. Reglarea se va face prin sonda exterioara sau prin alte dispozitive (de exemplu prin termostat de camera) care permit reglarea automata permanta a temperaturii de tur a cazanului in functie de necesarul de caldura. O sonda de ambianta si programarea incalzirii si apei calde menajere imbunatatesc performanta sistemului.JPS12/01/2005

Condensarea se poate produce si pe traseul gazelor de ardere. Trebuie tinut cont de evitarea coroziunii si evacuarea condensului.

4. Pentru traseul de evacuare a gazelor de ardere folositi numai configuratii de cos special concepute pentru functionarea in condensatie.

5. Pentru traseele de evacuare ale cazanelor cu ventuza (coaxiale) este obligatorie utilizarea accesoriilor propuse sau omologate de fabricant pe diferitele sectiuni si lungimi.

6. Pentru colectarea condensului se impune utilizarea dispozitivelor prevazute de producator.
Atentie: traseul de evacuare nu trebuie sa aiba puncte in care condensul poate stagna (de exemplu contra-pante). Ventuze (configuratie coaxiala): Traseul de evacuare a gazelor de ardere trebuie sa aiba o panta medie de 3% (invers fata de un cazan clasic) pentru a readuce condensul in cazan.

7. Evacuarea condensului se face printr-un sifon racordat la reteaua de evacuare a apelor uzate.
Sifonul trebuie umplut cu apa la punerea in functiune si dupa orice interventie de service asupra acestuia.JPS12/01/2005

8. In cazul inlocuirii cazanului se recomanda spalareainstalatiei pentru inlaturarea depunerilor (namol) datorate particulelor aflate in suspensie in apa.

9. Punerea in functiune a cazanului trebuie efectuata de personal tehnic calificat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu